Kuvailtojen satoa · Vuosi 2018 - 2019 · Toukokuu 2019

Loviisan Kameraseuran toukokuun kuvaillan aiheina Runo ja Määränpää

Varsinkin projisoitavien kuvien toukokuun kuvakisan aine ”Runo” sai hieromaan älynystyröitä. Paperikuvien aihe ”Määränpää” tuntui helpommalta.

Runon sitominen kuvakehyksiin on yllättävän vaikeaa. Ajatellaanpa vaikka iskelmälyriikkaa

Junan vihellystä kuulen, menneisyys vain lipui ohi silmien,

kunnes lopulta mä junan tuttuun rytmiin heräsin, silloin tiesin, etten palaa takaisin.

Kiskot vievät etelään, entinen taakse jää.

Mitä on eessäpäin, sitä en vielä nää”, että on vaikeaa edes tätä alkua saada samaan kuvaan.

Sen sijaan, kun kuvataan tilanne, jossa

Kiskot vievät vetelään, Lempinen taakse jää.

Missä lienee Jäärän pää, sitä en mä nää."

Nyt tapahtuma saadaan näpättyä samaan kuvaan. Juna on pysähtynyt. Tulva on ilmeisesti vienyt radan sillan.

Kertoja, Lempinen ja Jäärä yrittävät ylittää mutavelliksi muuttuneen joenuoman. Jäärä on kovaonnisin, koska hän on menettänyt päänsä. Jäärä ja kertoja yrittävät etsiä sitä epätoivoisesti mudasta. Lempinen on jäänyt väsyneenä vähän jälkeen.

Oli hienoa saada valokuvaaja Maria Kalm arvioimaan ”Runo” kuvamme."

"Tässä on valintani. Todella vaikeaa ikään kuin arvostella muiden tulkintoja mutta hyvä harjoitus ja luotan vain siihen tunteeseen mitä tulkinnat minussa herättävät!

Minulle kuva on tarina. Parhaimmillaan se saa minut pohtimaan syviä, miettimään merkitystä kuvan takana. Mitä kuvaaja haluaa kuvallaan viestittää. Upea kuva jää ikään kuin tyhjäksi, jos en saa kiinni merkityksestä sen takana. Kuva on visuaalista tarinan kerrontaa joka johdattaa katsojaansa tulkitsemaan oman sisäisen maailmansa kautta sitä mitä kuva meissä syvimmillään herättää.

no 1. Sulle laulan neiti kesäheinä - Ihana menneen ajan tunnelma, taianomainen hetki. Jään tarinaan pohtimaan onko aamu,,vai ilta yöpaita johdattaa minut miettimään miten tärkeä on hetki aikaisin aamusta tai myöhään illalla. Miltä kuva näyttäisi, jos se saisi hieman lisää tilaa ympärilleen?

no 2. Illan rauhaa - Maisema tavoittaa upeasti illan laskevan auringon ja piirtää peili kuvaa siitä, mitä kuvaaja ympärillään näkee, rauhoittava pysäyttävä hetki. Rajaamalla kuvaa hivenen tiukemmaksi sen luonne muuttuu täysin. Riippuen siitä, mikä on se pääkohde, jota halutaan kuvassa korostaa.

no 3. Peili - Lumoava sommitelma. Tyttö ja peilistä heijastuva maisema. Paljaat jalat ja talven kylmyys. Hienot sävyt. En muuttaisi mitään.

no 4. Lovepoems- upea malli ja stailaus, valon käyttö. Vielä lisää kontaktia kuvaajan ja mallin välille, niin että haluttu tunne välittyy katsojalle.

no 5. Runokirjatyttö - upea toteutus! Kokeilisin kuvata hivenen alempaa niin ettei rakennuksen vaakalinja tule niin paljon esiin tytön pään kohdalla.

no 6. Kastepisara kasvoi aamun sumusta - miten tärkeää onkaan kulkea luonnossa silmät ja sydän auki. Tallettaa ihmeellisiä asioita kuviksi. Kuvakulmaa muuttamalla ja miettimällä kumpaa halutaan enemmän tuoda esiin kastetta vai luonnon vihreää voimaa saisi kuvan kerrontaan lisää syvyyttä.

Hienoja otoksia kaikilla. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kuvata. On se vain se tunne sisällä, mitä kuvaaja haluaa kuvallaan pukea konkreettiseen muotoon.

Olen hyvin kiitollinen, että sain nähdä nämä kuvat ja arvostella vaikkei minusta kuvia välttämättä pysty arvottamaan mihinkään järjestykseen. Jokaisella on erilainen tapa nähdä ja tulkita kuvaa.

Laitoin muutamia ehdotuksia miten minä vielä syventäisin tarinaa tai tapaa kuvata. Itse ainakin kaipasin sitä, että joku kasvattaisi näkemystäni siitä miten saisin kuviini vielä lisää.

Kiitos ja ihanaa kevättä teille kaikille. Valokuvaus on suurta tunnetta!"

Paperikuvien aiheen ”Määränpää” arvioi Anne Karkkonen.

Seija Niinimäki voitti tämän sarjan ”Kierre” kuvallaan. Tämän tyyppinen geometria tuntuu olevan kestosuosikki myös maailmalla. Toiseksi tuli Jonna Räisänen kuvalla ”Pitkospuut suolla”. Pitkospuut ovat tässä kaikkea muuta kuin puuta, jopa kengän kanta saattaa juuttua näihin virityksiin.

Marjut Korhosen kolmanneksi tullut ”Kohti tulevaa” kuva oli näistä kärkeen sijoittuneista omaperäisin mutta kyllä siinä selvästi päämäärä häämöttää.

Projisoitavien kuvien ”Runo” tulokset

1. Sulle laulan neiti kesäheinä Seija Niinimäki

2. Illan rauhaa Antti Seppälä

3. Peili Viivi Lassy

4. Lovepoems 2 Anne Karkkonen

5. Runokirjatyttö Tarja Taberman

6. Kastepisara kasvoi aamusumusta Jonna Räisänen

 

Paperikuvien ”Määränpää” tulokset

1. Kierre Seija Niinimäki

2. Jonna Räisänen Pitkospuut suolla

3. Marjut Korhonen Kohti tulevaa

4. Melkein perillä Antti Seppälä

5. Ari Haimi Eväällä

6. Seija Niinimäki Määränpää

Syyskauden ensimmäinen kuvailta pidetään sunnuntaina 25. elokuuta. Kuvakisan aiheena on projisoitavissa kuvissa ja paperikuvissa teemanyttelyn aihe ”Tila”.

                                          -  Heikki Arola -

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.