Kuvailtojen satoa · Vuosi 2018 - 2019 · Toukokuu 2018

Kevätkauden viimeisessä kuvaillassa oli lämmintä ja oltiin sisällä

Loviisan Kameraseuran kuvaillan aiheina oli projisoitavissa kuvissa ”Lämmin” ja paperikuvissa ”Sisällä”. Lämpöä voi tuottaa monella tavalla. Joskus lämmän tuotto kestää käsittämättömän pitkän ajan vaikka lämmönlähde palaa vääjäämättömästi loppuun. Tähdeltämme auringolta siirtyy energiaa elämän ylläpitämiseksi säteilyenergian muodossa. Energiaa riittää myös muille planeetoille. Elämän syntymiselle ja ylläpitämiselle lähimmille planeetoille liikaa, meille sopivasti ja kaukaisimmille liian vähän. Kun katselen Ari Haimin ”Pauli Treenaa” voittajakuvaa tiedän, että Pauli siirtää energiaa ympäristöön säteilemällä, johtumalla (konduktiolla) ja kulkeutumalla (konvektiolla). Lämmönsiirto ympäristöön tapahtuu sillä lämpötilaerolla joka Paulilla on kehon ja huoneen lämpötilan välillä. Ilmeestä näen, että hän on nostanut lämpövirran normaalista 50 J/s...60 J/s 70 Jouleen sekunnissa. Riuska liikunta on lisännyt konvektiolämmönsiirron osuutta. Jonna Räisäsen kuvassa ”Varpaat lämpiminä lämpövirtaa on pyritty pienentämään eristämällä varpaat villasukilla. Useimmissa kuvissa lämmöstä on vain nautittu. Kuvia tuotiin 21 kpl ja ne arvioi Merja Väätäinen.

Toisen, paperikuvien aiheen ”Sisällä” oli voinut tulkita konkreettisesti tai vaikka ”Olen sisäistänyt” Vastakohtana olisi, olen ulkona, olen huonosti perehtytyt. Jälkimmäisen asian esittäminen kuvallisin  keinoin oli huomattavan vaikeaa. Inkeri Kapari voitti sarjan humoristisella kuvalla ”Autossa”. Antti Seppälän kuvassa ”Kotona” orava oli löytänyt kodikseen linnunpöntön. Kuvia tuotiin arvioitaviksi 18 kpl ja ne sijoitti paremmuusjärjestyukseen Thomas Gartz.

Projisoitavat kuvat ”Lämmin”

1. Pauli treenaa Ari Haimi

2. Fresh Jyri Järvelä

3. jaettu Ihana päivä rannalla Seija Niinimäki

3. jaettu Varpaat lämpiminä Jonna Räisänen

5. Mitä tuolla on Antti Seppälä

6. jaettu Karnevaalit Kataloniassa Thomas Gartz

6. jaettu Rantaelämää Heikki Arola

Paperikuvat ”Sisällä”

1. Autossa Inkeri Kapari

2. Veranta Ari Haimi

3. Joe´s bar Inkeri Kapari

4. Kotona Antti Seppälä

5. Tunneli Jonna Räisänen

6. Maisema Viivi Lassy

Syyskausi aloitetaan sunnuntain 26.8. kuvakilpailulla SksL:n Teemanäyttelyaiheella ”Aito”. Aihe on sama projisoitavissa ja paperikuvissa, tarjollle 2 kuvaa / sarja.

                                                   - Heikki Arola-

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.