Kuvailtojen satoa · Vuosi 2018 - 2019 · Helmikuu 2018

Yötöntä yötä ja yhdessä oloa

Projisoitavissa kuvissa oli kuvaillan aiheeksi valittu ”Yötön yö”. Aihe vaati arkistojen penkomista ja varmasti myös mielikuvitusta mielenkiintoisen näkökulman löytämiseksi. Suomen pohjoisimmassa kunnassa Utsjoella yötön yö alkoi viime vuonna 16. toukokuuta ja päättyi 27. heinäkuuta. Yötön yö johtuu siitä, että maapallon pohjoisnapa on kääntyneenä aurinkoon päin. Kesäpäivän seisauksen aikaan kääntökulma on suurimmillaan ja valoisa aika pisimmillään. Me täällä Etelä-Suomessa saamme tyytyä hämäriin tunteihin kesäpäivän seisauksen tienoilla, kun kesäaika huomioidaan, niin noin klo 24:stä klo 3:een.

Tuomarina toimi Jyri Järvelä Porvoosta. Hän kertoi, että hän halusi saada kuvista myös toisenlaisen näkemyksen kuin toinen toistaan ”ihanampia” auringonlaskuja.

Toisena aiheena oli paperikuvissa ”Yhdessä”. Aihe on inspiroinut monenlaisen yhdessä olon ja likipitämisen kuvaamiseen. Aihe oli sellainen, että soveltuvista kuvista ei kenelläkään ollut puutetta. Paperikuvat tuomaroimme itse ja harmittavan paljon tuli jaettuja sijoja. Kansainvälisenä kuvakilpailuaiheena ”Yhdessä” voisi olla ”Human interest story”. ”Journalismissa, ihmisen tarina erilaisine piirteineen on tarkasteltavana, kun kysymys on henkilöstä, ihmisistä tai lemmikeistä emotionaalisella tavalla. Aihe esittää ihmiset ja heidän ongelmansa, huolenaiheensa tai saavutuksensa tavalla, joka kiinnostaa lukijaa tai katsojaa.” Tuo viimeinen kohta liittää myös kuvan nimen osaksi kuvatulkintaa. Kuvaaja voi kuvan nimellä yhdistää katsojan samansisältöisen kuvatulkinnan piiriin.

Projisoitavien kuvien ”Yötön yö” tulokset

1. Lämpimän kesäyön vauhtia Tarja Taberman

2. Yöttömän yön antimet Tarja Taberman

3. Tesjoki hallayönä Ari Haimi

4. Juhannusyö Juha Merenheimo

5. Yötön yö Saariselällä Heikki Arola

6. Juhannus Viivi Lassy

 

Paperikuvien ”Yhdessä” tulokset

1. Moottoripyöräharrastus Heikki Arola

2. jaettu sija Kotkan Kiri Viivi Lassy

2. jaettu sija Kaverukset Tarja Taberman

4. jaettu sija Symbioosi ja henki Ari Haimi

4. jaettu sija Lapsi ja isä Antti Seppälä

6. jaettu sija Tuki ja turva Kerstin Hafrèn

6. jaettu sija Me Viivi Lassy

 

Seuraava kuvailta pidetään sunnuntaina 25.3. klo 18.00 alkaen. Kuvakilpailun aiheina ovat projisoitavissa kuvissa ”Vanhanaikainen” ja mustavalkoisissa paperikuvissa ”Liitely”.

                                                            Heikki Arola

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.