Ajankohtaista

Ajankohtaista

Loviisan Kameraseuran jäsenille kansallista ja kansainvälistä menestystä

Suomen Kameraseurojen Liiton teemanäyttely ”Lähellä” avajaiset pidettiin lauantaina 24.10.2015 Ylöjärvellä

Suomen Kameraseurojen Liiton temanäyttely ”Lähellä” avajaiset pidettiin lauantaina Ylöjärvellä Kauppakeskus Elossa, Elotie 1. Loviisan Kameraseurasta näyttelyyn saivat kuvia Antti Seppälä, Ari Haimi, Heikki Arola, Kerstin Hafrèn, Tarja Taberman ja Viivi Haimi. Näyttelyhyväksyntöjä tuli kaikkiaan 14 kpl. Erityisesti on mainittava, että meistä nuorin näyttelyyn päässeistä, Viivi Haimi sai eniten, 4 hyväksyntää. Vaikka viime kevät oli jo melkoista arvonimi tykitystä, niin vielä tähän teemannyttelyn yhteyteen jäi julkistettavaksi Antti Seppälän Excellence FIAP eli EFIAP arvonimi. Hakijalla tulee olla Artist FIAP eli AFIAP arvonimi. FIAPin (kansainvälinen valokuvataiteen kattojärjestö) hyväksymiä kansainvälisiä näyttelyhyväksyntöjä täytyy olla vähintään 250 kpl vähintään 50 eri kuvalla vähintään 30 eri näyttelyssä ja vähintään 20 eri maassa. Lisäksi 10 % tulee olla printtihyväksyntöjä. Näihin sinänsä koviin vaatimuksiin on vielä seuraavan vuoden alusta tulossa lisävaatimus, että samasta maasta ei voi olla kuin15 % näyttelyhyväksynnöistä.

 

Edellisenä päivänä oli Tampereen keskustorilla avattu Valoviikot. Näkymä hotellilta Tammerkoskelle oli hienossa juhlavalaistuksessa. Jalusta olisi tietysti pitänyt olla matkassa mutta kyllä nykykameroilla myös käsivaralla jonkinlaista jälkeä syntyy. Kävimme ruokailun jälkeen täysinäistä oloa tasoittelemassa ja napsimassa kuvia valaistusta Tampereesta.

Ennen varsinaista syyskokousta Kaatuneiden Muistosäätiön puheenjohtaja Ahti Sirkiä puhui tehtävästä, jonka hän oli esitellyt Suomen Kameraseurojen Liiton hallitukselle. Tehtävänä on kuvata kaikki sankarihaudat ennen itsenäisyytemme juhlavuotta 2017. Syyskokous vahvisti tämän kunniatehtävän, joka on luottamuksen osoitus SksL:n kautta jäsenseuroille.

Syyskokous järjestäytyi ja erovuoroisista hallituksen jäsenistä Saimaan Kameroiden Tatu Kosonen ilmoitti, että hän ei ole enää käytettävissä. Hänen tilalleen valittiin Turun Kameroiden Matti J. Mäki. Ohjelmassa piti olla myös Seura-Cup tulosten julkaiseminen mutta tulokset oli jo julkaistu edellisenä iltana. Loviisan Kameraseurasta Eero Ekholm sai ensimmäisen hyväksyntäpisteensä kohti SksLM arvoa. Toivottavasti tämä kannustaa Eeroa osallistumaan myös muihin liiton näyttelyihin.

Teemanäyttely on avoinna kauppakeskuksen aukioloaikoina 24.10. - 7.11.2015 arkisin 9-20, la 9-18, su 12-18, Ylöjärvi, Elotie 1.

                                                                                                        Heikki Arola

Valaistu näkymä hotellilta Tammerkosken sillalle

  valaistunakymahotelliltatammerkoskensillalle.jpg

 anttiseppalasaaefiaparvonimenskslnpuheenjohtajaltatapiokarjalaiselta.jpg

Antti Seppälä saa EFIAP arvonimen SKsLn puheenjohtajalta Tapio Karjalaiselta

********

Kameraseurojen liiton vuositapaaminen Vihdissä.

Vuosittainen Suomen kameraseurojen liiton valokuvatapahtuma järjestettiin tänä vuonna Vihdissä.

Heikki Arola ja Antti Seppälä Loviisasta vastaanottivat suurmestarin arvonimet. Juha Merenheimolle mestarikuvaajan arvo.

Valokuvakenttä on jatkuvan kehityksen pyörteessä. Digikuvauksen myötä on syntynyt uudenlaisia kameratyyppejä ja kuvankäsittely ohjelmia. Suomen kameraseurojen liitto seuraa aktiivisesti alan kehitystä ja järjestää valokuvausalan kolutusta jäsenistölleen.

Tänä vuonna tapahtuman luento-osuudessa oli vanhaa kuva perinnettä esillä sekä vastapainona uusinta teknologiaa.

Valokuvaaja, taiteilija ja kirjailija Heikki Willamo esitteli kuvausprojektiaan "Kohtaamisia". Willamo valotti kirjaimellisesti omien mustavalkokuviensa kautta luonnossa kohtaamiaan eläimiä. Hän suhtautuu niihin yksilöinä ei lajinsa edustajina.

Tätä kautta hän saavuttaa eläinten luottamuksen ja pääsee kuvaamaan niitä pitkiä jaksoja hyvinkin läheltä, jopa intiimeissä tilanteissa. Willamon kiinnostuksen kohteena ovat olleet jo pitkään vanhat kalliomaalaukset ja se tapa miten esimerkiksi hirvi ja karhu on kuvattu näissä vanhoissa teoksissa jääkauden loppupuolella. Willamo totesi että ympyrä on eräällä tavalla sulkeutumassa hänen teoksissaan, koska hän saa nykyistä digikameraa käyttämällä hyvin saman henkisiä eläinhahmoja vedostettua, mitä kalliomaalauksien eläin figuurit esittävät. Kuvataiteilija jakoi auliisti neuvojaan kuvanvakaajan ja valotusaikojen käytöstä siitä millä tavoin hän on kuviaan työstänyt. Tämä pääluento venyi pitkälle yliajalle innokkaan keskustelun seurauksena.

Lennokkikuvausteemaa oli vuorostaan hyvin teknispainotteinen. Ruokolahtelainen valokuvaaja on perehtynyt nykyaikaiseen lennokkikopterikuvaukseen. Lennokkien ja lennokkihelikoptereiden käytöstä on tullut tiukkoja turvaohjeita, joita esitelmässä käytiin läpi. Tosin vaikuttaa siltä että viranomaisohjeet vaativat vielä tarkennuksia ja selvennyksiä. Jos lennokkia lennätetään maksimissaan 150 m korkeudessa ollaan vielä turvallisella puolella, mutta tämän rajan ylittyessä riskit moninkertaistuvat niin laitteen katoamisesta kuin vaaran aiheuttamisesta lentoliikenteelle. Korvausvastuu vahingon sattuessa on lennättäjällä. Lentokoneen pudottaminen kopterilla saattaa viedä lennättäjän ikuiseen velkavastuuseen.

Kevyiden digikameroiden hinnat samoin kuin lennokkikoptereiden hinnat ovat laskeneet jo sille tasolle että tavallinenkin harrastaja voi aloittaa harjoittelemisen jo alle 1000 €:lla. Säännöstö on kuitenkin syytä tuntea.

Loviisaan jälleen menestystä

Vihdin kameraseura oli varannut paikallisesta kirjastosta upeat näyttelytilat SKSL:n vuosinäyttelylle. Näyttelyn juhlavassa avajaistilaisuudessa loviisalainen Juha Merenheimo sai mestarikuvaajan arvonimen ja suurmestarikuvaajan arvonimen vastaanottivat henkilökohtaisesti Heikki Arola ja Antti Seppälä. He ovat onnistuneet saamaan liiton järjestämiin näyttelyihin uransa aikana yli 60 valokuvateosta.

Vihdin vuosinäyttelyyn oli lähetetty ehdolle yli 1700 teosta ja näyttelyyn hyväksyttyjä kuvia oli esillä n. 300. Loviisan kameraseuran edustajien kuvia oli näistä 17. Loviisalaiskuvaajia, jotka saivat kuviaan näyttelyyn oli seitsemän. Heikki Arola, Antti Seppälä, Tarja Taberman, Juha Merenheimo, Kerstin Hafren sekä Pekka, Viivi ja Ari Haimi.

Kuvat:

 Suurmestarikuvaaja Antti Seppälä

suurmestarikuvaajaanttiseppala.jpg

Loviisan kameraseuran puheenjohtaja Heikki Arola (oik.) vastaanottaa suurmestarikuvaajan arvomerkin ja tittelin Suomen kameraseurojen liiton toiminnanjohtajalta Kari Toloselta.

pjheikkiarolavastaanittaasuurmestarikuvaajaarvomerkin.jpg

 

suurmestarikuvaajaheikkiarolatutkii2015vuosinayttelyluetteloa.jpg

Suurmestari kuvaaja Heikki Arola tutkii vuoden 2015 vuosinäyttelyluetteloa Vihdin kirjaston näyttelyssä.

Antti Seppälä vastaanottaa Suurmestarikuvaajan kunniakirjan Suomen Kameraseurojen liiton puheenjohtaja Tapio Karjalaiselta

anttiseppalavastaanottaasuurmestarikuvaajankunniakirjan.jpg
                    

 

Loviisan Kameraseuran vauhdikas vuosi 2014

loviisankameraseuranvauhdikasvuosi2014.pdf

 Ari Haimi eminessikuvaaja 2014

Kameraseuran aktiivi, Ari Haimi on Kuopiossa saanut eminessikuvaajan arvon. Eminessi-
kuvaaja numero 7 on nyt Ari Haimi. Arvoa nostaa sekin, että ensimmäinen eminessikuvaajan
arvo on Kameraseurojen Liiton historiassa myönnetty vasta tällä vuosituhannella (2001,
Veikko Wallström). Voin vakuuttaa, että ilman pitkäjänteistä työtä arvon saavuttaminen ei
ole mahdollista. Ukko- tai eukkokoti tulee ennemmin vastaan, vaikka yritystä olisi.

 

arihaimisaaeminenssikuvaajanarvon.jpg

                                                  
Ari Haimi saa eminessikuvaajan arvon, Liiton toiminnanjohtaja Kari Tolonen pitää
kädessään  kunniakirjaa ja Suomen Kameraseurojen Liiton puheenjohtaja Reino Havumäki
kiinnittää eminessiarvoneulan Arin rintapieleen.

 eminenssikuvaajia.jpg

     
Kuvassa vasemmalta oikealle eminessikuvaajia, Kari Tolonen (2013), Ari Haimi (2014),
Raimo Paukku (2014) ja vanhimpana Ilkka Niskanen (2009), Kuopion maisemissa.

 

 

Itärannikon haastekisan voitto Loviisan Kameraseuralle 

Sarjojen A (paperikuvat) ja B (digikuvat) aihe oli vapaa. Digikuvien C sarjassa oli aiheena ”Yksityiskohta”. Viisi sijoittunutta kuvaa keräsi pisteitä seuralle. Porvoon ja Loviisan kaupunkien välisessä kamppailussa olivat vastakkain Porvoota edustavat Kamera-67, Nesteen Kamerakerho ja Loviisaa edustavat Loviisan Kameraseura, Fortumin Fotokerho. Loviisa keräsi suurimman pistepotin kaikissa kolmessa sarjassa, Loviisan Kameraseura oli ylivoimainen paperikuvissa ottaen neljä ensimmäistä sijaa. Varsinainen pisterohmu oli LoKa:n Antti Seppälä, joka voitti A ja B sarjan ja oli vielä C sarjassa viides, pisteitä 11. Tuomaristo luonnehti A sarjan voittanutta Lintutyttöä ” Aito tunnelma ja erinomainen ajoitus ja valotusaika. Hieno Diagonaalisommitelma ja miellyttävät värit. Tausta on kauniisti epäterävä”. Antti Seppälän B sarjan voittaneesta Munat kuvasta he toteavat ”Teknisesti loistava kuva. Yksinkertainen, mutta pyöreät ja kulmikkaat muodot toimivat hyvin yhdessä. Täydellinen sommitelma. Mahtavat m/v-sävyt”. Eipä Viivi Haimi jäänyt kauaksi Antin pisteistä. Hän keräsi 10 pistettä. Hänen paras sijoituksensa oli paperikuvissa toinen, kuvan nimi on Metsänkulkija. Sitä tuomaristo luonnehtii ”Pieni viaton tyttö tummassa vaarallisessa maailmassa. Herättää ajatuksia. Katse menee ensin vaaleaan tyttöön ja seuraa sitten puita pitkin ylös. Joen vettä voisi ehkä vaalentaa, jotta se erottuisi paremmin metsästä”. Viivi sijoittui vielä A ja C sarjoissa kolmanneksi. Myös Juha Merenheimo keräsi mainiosti pisteitä Fortumin Fotokerholle B ja C sarjoissa toiseksi sijoittuneilla Silhuetit ja Crocus kuvilla.

Sarja A Paperikuvat
a1lintutyttoanttiseppala.jpg 
Sijoitus 1 Lintutyttö

Sijoitus         Pisteet          Kuvan nimi                               Valokuvaaja                       Kerho    
1                  5                   Lintutyttö                                   Antti Seppälä                     Loviisan Kameraseura
2                  4                   Metsänkulkija                            Viivi Haimi                         Loviisan Kameraseura
3                  3                   Putkinäkö                                  Viivi Haimi                         Loviisan Kameraseura
4                  2                   Usko johonkin korkeampaan     Heikki Arola                      Loviisan Kameraseura
5                  1                   Ödsligt                                       Kerstin Hafrén                   Kamera-67

a2metsankulkijaviivihaimi.jpg 
Sijoitus 2 Metsänkulkija

 

Sarja B Digikuvat, vapaa aihe

Sijoitus         Pisteet          Kuvan nimi                         Valokuvaaja                       Kerho           
1                  5                   Munat                                 Antti Seppälä                     Loviisan Kameraseura
2                  4                   Silhuetit                              Juha Merenheimo               Fortumin Fotokerho
3                  3                   Seittimetsä                          Mikael Laaksonen              Kamera-67
4                  2                   Aska                                    Johan Andersson               Kamera-67
5                  1                   Lintufantasia                       Bjarne Backman                 Kamera-67

b1munatanttiseppala.jpg 
Sijoitus 1 Munat

 

Sarja C Digikuvat, yksityiskohta

Sijoitus         Pisteet          Kuvan nimi                  Valokuvaaja                       Kerho    
1                  5                   Kallo                            Mikael Laaksonen               Kamera-67
2                  4                   Crocus                         Juha Merenheimo               Fortumin Fotokerho
3                  3                   Wings on water            Viivi Haimi                          Loviisan Kameraseura
4                  2                   Maantietaidetta            Johan Andersson                Kamera-67
5                  1                   VW Kupla                     Antti Seppälä                      Loviisan Kameraseura

 

Kamerakerhojen pisteet

Loviisan Kameraseura       23
Kamera-67                       14
Fortumin Fotokerho            8

 

Tuomareina toimivat Anders Blomqvist ja Kristian Frantz helsinkiläisestä Amatörfotografklubbenista. Seura on suomen vanhin kameraseura, se on perustettu vuonna 1889. Anders Blomqvist antoi rohkaisevaa palautetta kaikista yli sadasta kilpailuun jätetyistä kuvista.