Kuvailtojen satoa · Vuosi 2018 - 2019 · Huhtikuu 2019

Huhtikuun kuvaillassa "yllätys" ja "ensimmäiset kukat"

Loviisan Kameraseuran huhtikuun kuvaillassa oli projisoitavien kuvien aiheena ”Yllätys” ja paperikuvissa ”Ensimmäiset kukat”. Ensimmäisen aiheen kohdalla voisi päätellä, että mitä yllättävämpi yllätys sitä parempi. Tietysti tämänkin aiheen voi rakennella, vesiämpäri oven päälle ja sitä rataa. Aiheen ”Yllätys” voitti Jonna Räisäsen rakentelematon otos ”Vesipesu”. Toiselle sijalle tuli Viivi Lassy satuaihelavastuksella ”Wolf”. Lievää manipulaatiota oli myös Antti Seppälän kolmanneksi sijoittuneessa kuvassa ”Nokihämähäkin seitti”. Nokihämähäkkikin lienee satuolento mutta manipulaatio on nähtävästi kohdistunut taustahahmoon. Kuvat arvioi Jyri Järvelä.

Ensimmäiset kukat paperikuva-aiheen kuvaamisen voi ymmärtää, että tarkoitetaan kevään ensimmäisiä kukkia. Toisaalta voihan lapsi pitää kädessään ensimmäisiä kukkia ja tästä tilanteesta on otettu kuva. Tietysti kukkien ja kasvien kuvaamiseen on erilaisia ohjeita. Luontevaa on kuvata kukat, sienet jne. kasvupaikoilla, maanrajasta, niin että tausta sumentuu epäteräväksi. Tausta ei saa jäädä kirjavaksi, joka on kuvauspaikalla usein suurin haaste.

Arvokkaimmat kukkakuvat ovat kotoperäisiä villeinä kasvavia harvinaisuuksia kuten kylmänkukka. Kukkia nousee myös pihalle. Kukkaryhmiä kuvattaessa, jos terävyysalueen kanssa ilmenee ongelmia, niin ne voi minimoida etsimällä sellaisen kuvauskulman, jossa kuvauskohteen osat ovat samalla etäisyydellä kamerasta. Näillä kuvaamisohjeilla ei kisassa pitkälle pötkitty, puritaanisin ohjeiden noudattaja Antti Seppälä tuli kuitenkin kuvalla ”Sinivuokot” ensimmäiselle sijalle. Toisaalta hyvä näin, koska silloin kuvat olisivat hyvin samanlaisia. Toiseksi tuli Marjut Korhosen kuva ”Tulips Forever”, jossa taustan ja kuvauskohteen rakentamiseen oli nähty vaivaa. Kolmanneksi sijoittui Inkeri Kaparin kuva ”Voikukka kaleidoskoopilla”, jossa voikukka oli kuvattu kaleidoskoopin läpi. Kuvat arvioi Anne Karkkonen.

Projisoitavat kuvat ”Yllätys”

1. Vesipesu Jonna Räisänen

2. Wolf Viivi Lassy

3. Nokihämähäkin seitti Antti Seppälä

4. Pitkospuut Seija Niinimäki

5. Luonnolliset tervehdykset Mersumiehelle Ari Haimi

6. Lotta Antti Seppälä

 

Paperikuvat ”Ensimmäiset kukat”

1. Sinivuokot Antti Seppälä

2. Tulips Forever Marjut Korhonen

3. Voikukka kaleidoskoopilla Inkeri Kapari

4. Tähtimagolia Seija Niinimäki

5. Ensimmäinen kevät Viivi Lassy

6. Kukkien kuvaajat Ari Haimi

 Kevätkauden viimeinen kuvailta pidetään sunnuntaina 26.5. kello 18.00 alkaen.

Kuvakilpailun aiheina ovat projisoitavissa kuvissa ”Runo” ja paperikuvissa ”Määränpää”.

Runo saattaa kuulostaa vaikealta aiheelta mutta, jos unohtaa modernistien tapaan runomitan

Pysäköintitorilta jätteiden seasta,

rääsyjen, vanhojen papereiden

ja hylättyjen esineiden keskeltä

etsiä.. ja katsoa noita muita,

jotka myös etsivät.

Eikö syntynytkin runoaiheesta kameralla otettava kuva?

                                                                                     - Heikki Arola -

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.