Kuvailtojen satoa · Vuosi 2018 - 2019 · Lokakuu 2019

Kuva-aiheina ”Hiljaa” ja ”Mörkö”

Lokakuun kuvakilpailun aiheeksi oli paperikuvissa valittu ”Hiljaa” ja projisoitavissa kuvissa ”Mörkö”.

Helpolla meitä ei päästetty. Paperikuvissa ensimmäiseksi sijoittui Antti Seppälän ”Ajasta ikuisuuteen”. Kuvan lepääviä voisi väittää syystä maan hiljaisiksi. Kuoleman teema on kuviteltavissa myös Marjut Korhosen toiseksi sijoittuneessa kuvassa ”Looking down”. Hänen kuvansa on vastakohta Albrecht Dürerin vaskipiirrokselle ”Melankolia”. Keskiajalla melankolia tarkoitti laiskuuden, ikävystymisen ja alakulon yhdistelmää, joka oli yleinen lukutaidottomassa yhteiskunnassa. Enkelisiipisen naishahmon ympärillä ovat kaikki rakentajan työkalut: saha, höylä, pihdit, vaaka, vasara jne. Ne on kuitenkin hylätty. Hänen tuijottavassa katseessa heijastuu jokin psyykkinen hämmennys. Dürerin profeetallisessa näyssä ilmenee, että kulttuuri voidaan tuhota – sisältä päin. Näkyvien tosiasioiden tarkkaan kuvaukseen on yhdistetty äärettömän rikas mielikuvitus.

Jotakin aivan muuta on Jyri Järvelän kolmanneksi sijoittunut kuva ”Viikon vanha”. Siinä vauva nukkuu levollisesti mittavälineiden ja mittatietojen ympäröimänä. Kuvia oli kaikkiaan 16 kpl ja niistä kuuden järjestyksen arvioi Suvi Heijari.

"Mörkö" aiheeseen toimii oivallisena hakuteoksena Mauri Kunnaksen Koiramäen lapset ja näkki. Mörkö kuuluu samaan sarjaan kuin näkki. Uskokaa tai älkää mutta kysymyksessä ovat satuolennot. Projisoitavien kuvien ”Mörkö” aiheen ensimmäiseksi sijoittui Heikki Arolan ”Kekrimörkö” kuva. Kekrin kovinta ydintä on herkuttelu uuden sadon antimilla ja yli sukupolvirajojen ulottuva yhteisöllisyys. Kun tähän yhdistetään vielä Halloween, niin voidaan pukeutua mitä mielikuvituksellisempiin asuihin. Toiselle sijalle sijoittui Marjut Korhosen ”Monsteri”, joka on yksityiskohtineen hyytävä kauhukuva. Myös kolmannen sijan nappasi Marjut Korhonen ”Loitsut” kuvateoksella. Kuvassa taian kohde häviää atomeikseen. Arvioitavia kuvia oli kaikkiaan 20 kpl ja niistä kuusi Marko Pellikka sijoitti mieleiseensä järjestykseen.

Paperikuvat ”Hiljaa”

1. Ajasta iäisyyteen Antti Seppälä

2. Looking down Marjut Korhonen

3. Viikon vanha Jyri Järvelä

4. Järvellä Jonna Räisänen

5. Rauha Anne Karkkonen

6. Syksy Inkeri Kapari

 Projisoitavat kuvat ”Mörkö”

 1. Kekrimörkö Heikki Arola

2. Monsteri Marjut Korhonen

3. Loitsut Marjut Korhonen

4. Mörkö ei lähtenyt piiriin Anne Karkkonen

5. Yöeläin Antti Seppälä

6. Menneisyyden mörkö Anne Karkkonen

 Seuraava kuvailta pidetään sunnuntaina 24.11. kello 18.00 alkaen. Kuvaillan aiheena on projisoitavissa kuvissa ”Erämaassa” ja paperikuvissa 5 – 7 kuvan sarja.

                                                                  - Heikki Arola -

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.