Kuvailtojen satoa · Vuodet 2014-2017 · Huhtikuu 2017

Kameraseuran huhtikuun kuvaillassa sattuipa kerran sekä violetin värejä

Huhtikuun kuvailtaan oli valittu kaksi aika haastavaa aihetta: ”violetti” sekä ”sattuipa kerran”.

Violetti valo on kaikkein lyhyt­aaltoisinta näkyvää valoa, ja näkyvän valon spektrissä violetti on reunimmainen "syvänsininen" väri.  Violetti väri syntyy, kun sekoitetaan sinistä ja punaista väriainetta. Sana violetti johtuu ranskan kielen orvokkia merkitsevästä sanasta violette, sillä useimpien orvokkilajien kukat ovat violetin värisiä. Violetti oli suomen kielessä pitkään vieras sana. Vielä 1900-luvun puolenvälin jälkeenkin sinipunainen oli tutumpi nimitys värille kuin violetti. Kansankielessä violettia on kutsuttu myös gretliiniksi, retliiniksi ja kretuliiniksi.

Värit vaikuttavat meihin jokaiseen joka hetki. Ne ovat energiaa, joka vaikuttaa, halusimmepa tai emme. Violetti herättää voimakkaita tunteita, eivätkä kaikki siedä tätä haastavaa väriä. Violetti on myös yksi evankelisluterilaisen liturgian väri. Violetin aiheen kuvaamisessa kuvaajat olivatkin keskittyneet paljolti maisema, luonto ja kukkakuviin, toki aihetta oli käsitelty muullakin tavoin. Jotkut kuvat olivat kuin vesivärimaalauksia tai abstrakteja taideteoksia . Merja Väätäinen toimi paperikuvien tuomarina ja hän totesi, että kuvien taso on niin hieno, että hän menee aivan sanattomaksi. Kuuden parhaan joukkoon hän valitsi ns. luonto- ja kukkakuva massasta erottuvat kuvat. Merja totesi, että vaikka luontokuva, maisema ja kukkakuvat ovatkin hienoja, niin niitä on ehkä nähty jopa kyllästymiseen asti. Tämän sarjan monet kuvat toivat hänelle mielikuvan kevään kasvusta kohti kesää.

Sattuipa kerran aihe puhutti kuvailtalaisia. Oltiin sitä mieltä, että ko. aiheen kuvista pitäisi ilmetä huumoria, mutta tietenkin sitä sattumusta, hyvää tai huonoa sellaista. Jotta aihetta pystyisi kuvaamaan, kuvaajalla pitää olla hyvää tuuria tai ”silmää” nähdä ennakkoon tuleva sattumus tai tulla tilanteeseen juuri oikealla, herkullisimmalla hetkellä.  Ajoituskysymys siis. Ilmaan heitettiin myös kysymys, että jos kuvat olisi näytetty kertomatta niille asetettua aihetta, olisivatko katsojat osanneet kertoa, mikä oli aiheena? Tämän sarjan kuvien paremmuus ratkaistiin pistelaskuperiaatteella, jossa kuvailtaan osallistuneet pisteyttivät kaikki kuvat pistein 1-5, joiden perusteella laskettiin kunkin kuvan pistekeskiarvo ja sen perusteella sijoitus.

Tulokset:

Violetti (paperikuvat, 20 kpl)                                       ”Sattuipa kerran” (projisoitavat 22 kpl)

  1. ”Valaistua Tamperetta”, Heikki Arola      1. ”Under the moon”, Juha Merenheimo
  2. ”Kahvila Violetti”, Tarja Taberman                            2. ”Häiritsijät”, Juha Merenheimo
  3. ”Violetit perhoset”, Jonna Räisänen                        3.  jaettu ”Sorry, mä mokasin”, Merja Väätäinen
  4. ”Joulunäytös”, Viivi Lassy                                                        jaettu, ”Juttutuokio”, Ari Haimi      
  5. ”Krookukset”, Juha Merenheimo                                        jaettu, ”Uteliaat”, Antti Seppälä
  6. ”Merimuseo”, Seija Niinimäki                     6. ”Vanha ja uusi”, Inkeri Kapari

Toukokuun kuvailta pidetään 28.5.2017, aiheena: projisoitavat, ”Aamu”, paperikuvat, ”Poikue”

                                                                Tarja Taberman

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.