Kuvailtojen satoa · Vuodet 2010-2013 · Huhtikuu 2013

Kuvaillan aiheina kädet ja henkilökuva

 

Loviisan Kameraseuran huhtikuun kuvaillan aiheina olivat projisoitavissa kuvissa ”Kädet” ja paperikuvissa ”Henkilökuva”. Projisoitavissa kuvissa aihetta jätettiin arvioitavaksi 21 ja paperikuvissa 20. Tuomariksi olimme saaneet kuvataiteilija Lea Seppälän.

Projisoitavissa kuvissa oli paljon hellyttäviä lapsen ja vanhemman käden kosketuksia. Niistä kaikki olivat tietysti aiheen mukaisia mutta hyvä idea söi toinen toistaan ja niistä vain oli valittava yksi niin, että valittu kuvakokonaisuus ei olisi ollut yksipuolinen, totesi Lea. Ensimmäiselle sijalle tuli valituksi Pirkko Junttilan ”Häikäisy”, jossa kädet olivat kasvoilla häikäisyä peittäen. Sami Helin kertoi, että kuva ”Roomalainen tervehdys” ei ole kannanotto fasismi-ideologian puolesta vaan hän ei voinut vastustaa kiusausta, kun kissalla oli niin hassut viikset.

Paperikuvista täyttyi pitkä pöytä erilaisia henkilökuvia. Jos haluaa saada hyvän vapaamuotoisen henkilökuvan, täytyy kuvata huomiota herättämättä. Kameran läsnäolo saa useat ihmiset jännittämään ja tämä tahtoo näkyä kuvissa. On kuitenkin hyvä näyttää kuva, jos sen on salaa napannut ja poistaa se, jos henkilö ei halunnut tulla kuvatuksi. Kuvataiteilija Lea Seppälä piti ensimmäiseksi sijoittuneen kuvan sommittelusta ja siitä illuusiosta, että kuvattava ei näyttänyt tienneen tulleen kuvatuksi. Sami Helinin ”Raul” kuvasta Lea totesi, että valon ja varjon leikki muodosti kuvaan dramaattisen kontrastin. Viivi Haimin ”Roni” ilmehti juuri niin kuin tämän ikäinen vain saattaa kuvaustilanteessa tehdä. Peiliheijastuma tasapainottaa hauskasti kuvaa, totesi Lea.

 Projisoitavat kuvat, aiheena ”Kädet”

1 Pirkko Junttila ”Häikäisy”
2 Viivi Haimi ”Ystävyys”
3 Heikki Arola ”Sormet soutaa”
4 Sami Helin ”Roomalainen tervehdys”
5 Jarkko Jyrkkämäki ”Turvassa”
6 Ari Haimi ”Ennen esitystä”
 

Paperikuvat, aiheena ”Henkilökuva”

1 Heikki Arola ”Mobilisti”
2 Sami Helin ”Raul”
3 Jarkko Jyrkkämäki ”Haaveilija”
4 Viivi Haimi ”Roni”
5 Pirkko Junttila ”Viihteellä”
6 Seija Niinimäki ”Pähkinäkauppias”

Voit katsoa kuvia isompana klikkaamalla niitä.